Ons jaarboek 2022 telt weer meer dan 150 bladzijden over diverse aspecten van onze lokale geschiedenis. Hierna volgt een overzicht van de thans voorziene onderwerpen.
- 30 jaar HKG: Edmond Denruyter: Tijdens de academische zitting op ons zilveren jubileum werd de vraag gesteld: “Wat zijn onze plannen en wat brengt de toekomst?” In dit artikel geven we een overzicht van datgene wat we de laatste vijf jaar gerealiseerd hebben.
- Irene Moskovic: Edmond Denruyter: Een Joods meisje uit Brussel verbleef tijdens wereldoorlog II een paar jaar bij de familie Harry — Arron op de Schaffelberg in Bunsbeek. Deze kranige dame vertelt haar herinneringen aan die periode uit haar leven tot op vandaag.
- Ridder Leo Jan De Pape, heer van Glabbeek: Staf Vandegaer: Informatie over deze figuur uit Leuven die het bracht tot een functie die kan vergeleken worden met die van eerste minister van de Spaanse Nederlanden. In 1680 kocht hij de heerlijkheid Glabbeek, die meer dan een eeuw in handen van zijn afstammelingen bleef.
- De Belgen in Mexico (1864-1867): Nicolas Latteur: We gaan het hier niet hebben over het epos van de Belgen in Mexico tijdens de wereldbeker voetbal. Weinigen onder ons weten nog dat tussen 1864 en 1867 vrijwilligers uit Glabbeek naar Mexico trokken om er te vechten. Dit is wat we in dit artikel bespreken.
- Het gehucht Boeslinter van weleer (1800-2000): Edmond Denruyter: Op basis van de info die André Bruyninckx ons ter beschikking stelde bespreken we systematisch de gezinnen die vroeger in Boeslinter woonden, welke beroepen ze uitoefenden en eventueel hun lapnamen.
- Een korte geschiedenis van ons basisonderwijs: Maria Saelmaekers: Aan de hand van een korte geschiedenis komen we tot het onderwijs in Glabbeek. De evolutie in de taak van de hoofdonderwijzer, het schoolhoofd, later de directeur, worden toegelicht. Eveneens worden de beleidsondersteunende taken van de huidige directeur uitvoerig besproken.
- Uit het huis Van Nerum: Jozef Hendrickx en Staf Vandegaer: Bij de voorouders komt in de stamboom van de auteur onder meer de naam Van Nerum voor. De familie Van Nerum bezat een cijns– en leenboek, waarvan een exemplaar bewaard wordt in het Rijksarchief te Leuven. Het artikel handelt enerzijds over deze voorouders en anderzijds over hun cijns – en leenboek.
- Volkse geneeskunde uit vroegere tijden bij ons: Dries Cueppens: Dit is een aanvulling op een eerder verschenen artikel in een vorig jaarboek. Hierin beschrijven we een aantal volkse remedies uit vroegere tijden tegen allerlei kwalen, die men ook bij ons kende.
- Van pik over pikbinder naar pikdorser: Rom Crabbé: Naar aanleiding van het project “Het boerenleven in de jaren stillekes” noteerde Romain zijn unieke jeugdherinneringen aan de periode bij loonbedrijf Vranckx.